Miksi fossiilista muovia pitäisi vähentää?

Suuri osa meistä tietää, että muovijätettä tulisi vähentää. Mikä siinä oikeastaan on niin haitallista? Entä mitä eroa on fossiilisilla ja biopohjaisilla muoveilla? Tässä käymme läpi lyhyen oppimäärän muovista ja annamme vinkkejä sen vähentämiseen.

 

Mitä on fossiilinen muovi?

Muovikeskusteluun liittyvä käsitteistö saattaa hämmentää. Aloitetaanpas siis alusta. Kun puhutaan fossiilisesta muovista, on kyse siitä “perinteisestä” muovista, jonka yleisin raaka-aine on öljy.  Riippuen muovin käyttötarkoituksesta öljyyn lisätään erilaisia lisäaineita, joita ovat esimerkiksi pehmittimet, täyteaineet, liuottimet, stabilaattorit, värit, voiteluaineet, UV-suoja-aineet ja antistaattiset aineet. Perinteisen muovin valmistaminen on edullista, mutta haitallista ympäristölle, minkä takia sen rinnalle on kehitetty luonnonmukaisempia vaihtoehtoja, jotka ovat kovaa vauhtia yleistymässä. 

Perinteisen muovin haitat

Miksi fossiilisesta muovista sitten on haittaa? Ensinnäkin se ei hajoa luonnossa ja sen polttaminen lisää hiilidioksidipäästöjä. Fossiilista muovia on mahdotonta kierrättää loputtomiin, koska sen ominaisuudet huononevat joka käyttökerralla. Ongelmana on myös eri muovilaatujen erilainen muokkautuvuuslämpötila, mikä on esteenä niiden yhteiskäytölle. Muovien ominaisuuksia parantelevat lisäaineet lisäävät myös muovin haitallisuutta entisestään, sillä ne voivat liueta ympäristöön kaatopaikoilta tai ympäristöön joutuneesta muovista ja aiheuttaa ympäristöhaittoja. 

Muoviroska luonnossa

WWF:n mukaan maailman merissä on yli 150 miljoonaa tonnia muoviroskaa, joka uhkaa niin meriluontoa, eläimiä kuin ihmisten terveyttä. Merten muoviroska voi jopa tuplaantua vuoteen 2030 mennessä, mikäli nykyistä kehitystä ei saada pysäytettyä. Tiesitkö, että yksittäinen muovipullo voi kellua meressä jopa 450 vuotta? Muovi kerääntyy pikku hiljaa kokonaisiksi lautoiksi, joista suurin on kolme kertaa Ranskan valtion kokoinen. Euroopassa kulutuksesta peräisin olevaa muovijätettä kerätään noin 25 miljoonaa tonnia vuodessa ja noin puolet tästä määrästä päätyy kaatopaikoille tai poltetaan ilman energian talteenottoa.

 

Mitä eroa on fossiilisella ja biopohjaisella muovilla?

Fossiiliset muovit valmistetaan uusiutumattomista raaka-aineista, pääasiassa raakaöljystä. Biopohjaiset muovit sen sijaan valmistetaan kokonaan tai osittain uusiutuvista luonnonvaroista, kuten puusta, biomassatähteistä, ilman hiilidioksidista, maissitärkkelyksestä, vehnästä, sokeriruo’osta tai sokerijuurikkaasta. Biopohjaisia muoveja on siis tosiaankin moneen lähtöön! 

Me Mysodalla halusimme vähentää muovijätettä maailmasta kahdella tavalla. Valmistamalla kuplavettä kotona voidaan vähentää kertakäyttöisistä muovipulloista syntyvää jätettä merkittävästi. Lisäksi valmistimme laitteemme fossiilisen muovin sijaan biokomposiitista, joka on noin 60 % selluteollisuuden ylijäämänä syntyvästä mäntyöljystä valmistettua biopolymeeria. Loput, noin 40 % on puukuitua, joka kerätään talteen puunjalostuksen yhteydessä. 

Molemmat lähteet ovat täysin uusiutuvia sekä vastuullisia, sillä ne eivät vahingoita ruokaketjua tai lisää metsien hakkuuta. Puupohjaisella biokomposiitilla on myös se oivallinen lisähyöty, että materiaalin ulkonäössä ja tuntumassa on yhtäläisyyksiä puuhun, koska puukuidut antavat tuotteelle luonnollisen pinnan.

Biokomposiitti on yhtä kestävää ja pitkäikäistä kuin perinteinen muovi. Siitä voidaan valmistaa jopa isoja huonekaluja, työkaluja tai kuormalavoja. Käyttämämme biokomposiitti kuuluu muovien kierrätysluokkaan 07. Se voidaan kierrättää ja uudelleenkäyttää vähintään viisi kertaa ilman että materiaalin ominaisuudet heikkenevät. 

Biopohjaisten muovien ympäristöhyödyt

 • Niiden käyttö vähentää riippuvuuttamme öljystä.
 • Valmistuksen hiilidioksidipäästöt ilmakehään ovat pienemmät kuin fossiilisessa muovissa.
 • Biomuovituotteet voidaan käytön jälkeen käyttää uudestaan, kierrättää tai hyödyntää energiantuotannossa. 
 • Vähentää myrkyllisiä päästöjä. 

Miten muovijätettä voi vähentää omassa arjessaan?

 • Sano ei muovikasseille. Valitse kaupassa asioidessasi paperikassi tai ota mukaan oma kestokassi. 
 • Valitse kosmetiikkatuotteita, jotka eivät sisällä mikromuovirakeita. 
 • Jätä kertakäyttöiset muovipullot kauppaan ja valmista kuplavettä kotonasi. 
 • Pyydä takeaway-kahvi suoraan omaan termosmukiisi. Jos otat pahvimukin, jätä muovinen kansi tiskiin. 
 • Kokeile bambuhammasharjaa muovisen sijaan. Myös hammaslankaa valmistetaan bambusta. Huomioi ostopäätöksessä myös pakkausmateriaali. 
 • Suosi käyttämissäsi tekstiileissä luonnonkuituja.  Tekokuiduista, kuten polyesterista, elastaanista ja akryylista valmistetuista vaatteista irtoaa pesussa mikromuovikuituja, jotka huuhtoutuvat viemärin kautta vesistöihin.
 • Kun muovijätettä kuitenkin väistämättä syntyy, muista kierrättää se oikein. Tästä Ylen kartasta löydät helposti sinua lähimmät muovin keräyspisteet.

Også omtalt